År 2012 blev Patric Englund tillfrågad om att träda in som delägare i Sjölins Smide AB. Men en olycka var oerhört nära att sätta stopp för hans framtidsplaner.
– På ett jobb i Rosersberg fick jag en takstol över mig. Krossad höft, blödning i huvudet och ena örat borta är minnen efter olyckan, berättar Patric.
Att han överhuvudtaget överlevde olyckan anses som rena undret. Men en stark vilja och styrka gjorde att det hela slutade ganska bra trots allt.
– Jag var sjukskriven i ett år och när jag väl kunde börja jobba igen var det som delägare. Jag blev ju tillfrågad redan innan olyckan men jag visste ju inte om jag skulle kunna komma tillbaka.

Patric Englund föddes i Iggesund och intresset för bilar visade sig tidigt. Efter praktik som bilmekaniker i 9-an på Volvo, blev det efter skolavslut jobb på Iggesunds Stålmanufaktur i ca 3 månader, bland annat på Stockasågen och montera kantsåglinje .
– Jag hade ju sprungit där sedan sex års ålder. Min morfar var verkstadschef där. På hösten samma år flyttade jag med min mamma och syskon till Gävle och fick jobb på Gävle Galvan. Dom kostade på mig en svetskurs, 14 veckor på AMU-center. Jag var den yngsta på den kursen, 16 år.
På Gävle Galvan svetsade han tryckkärl i tre och ett halvt år.
– Det var trevligt där, hade en väldigt bra chef.

Innan militärtjänstgöringen sade han upp sig på Gävle Galvan. Han blev bandvagnsförare på T3 i Sollefteå i sju månader.
– Jag hade hade träffat Marie och jag flyttade ihop med henne 1985.
Efter T3 fick Patric jobb ett år på nystartade Gradmeko i Söderhamn som tillverkade väghyvlar och skopor samt entreprenad redskap.
I oktober 1987 kontaktade han Rune Hed på Sjölins Smide och fick jobb som svetsare och montör. Patric blev tjänsteman och montageledare. I senare skede projektledare.
– Av mina 34 år på Sjölins har jag legat ute på jobb cirka 20 år, berättar Patric. Och fått äran att jobba med många kanonkillar.

På sidan av jobbet har Patrics stora intressen varit hundar och bilar. Han har haft schäfrar i 35 år och tävlat med dem på elitnivå internationellt.
Men idagsläget har bilarna tagit över igen som ett återfall.


Patric Englund
58 år
Familj: Sambo, två barn och tre barnbarn
Bor: Villa i Ilsbo
Projektledare, delägare

Patric klarade livet men miste ena örat. Bilden från tiden på sjukhus efter olyckan.

Patrics intresse för gamla amerikanska bilar har tagit fart igen.

Det är här på sitt kontor som Patric Englund planerar projekten.