Det var vad Ulrik Jonasson hade i sina drömmar under skolåren när det gällde framtiden.
– Ja, jag trodde nog att jag skulle bli något inom skogsnäringen, säger Ulrik som är född och uppvuxen i Bobygden, Delsbo, på en gård som funnits i släkten i 12-13 generationer.

I dag sitter han på VD-stolen vid Sjölins Smide AB och är en av sex delägare. Så skogen får stå tillbaka även om längtan ut till skogsmarkerna alltid finns där.
– Jag har alltid gillat att jobba med kroppen men kunskaperna att köra olika typer av maskiner, såsom skogsmaskiner och traktorer med mera, finns också.
Ulrik Jonasson har alltid varit vetgirig. Blott 10 år gammal lärde han sig svetsa!
Han anser själv att han är en praktiker som har lätt att förstå hur saker fungerar.
– Men jag hade för bra betyg för att gå en praktisk linje.
Det blev en teknisk linje i stället på Bromangymnasiet och därefter maskiningenjörsutbildning vid Högskolan i Gävle.
– Sedan läste jag företagsekonomi på Mittuniversitetet i Sundsvall.
Ulrik började på HIAB, på ett trainee-program för blivande tekniker och ingenjörer. Men innan programmet var slut ringde Rune Hed på Sjölins Smide och erbjöd honom ett jobb som produktionstekniker och kvalitetsansvarig.
– Man kan nog säga att jag halkade in på ett bananskal, säger Ulrik. Året var 1995 och det rådde lågkonjunktur. Det var inte så många som fick det jobb man lovats på HIAB.
Ulrik kände ganska väl till jobben på Sjölins Smide genom att ha jobbat som sommarvikarie som svetsare och montör under högskoletiden.

– På Sjölins Smide tror vi på framtiden. Vi har redan gjort väldigt många förändringar genom åren som många kanske glömmer bort. Vi har byggt till och byggt om och vi har gjort en hel del förändringar i organisationen sedan jag började. Idag har vi flera underchefer som får vara med och dela på det dagliga ansvaret.

Ska vi överleva i framtiden måste vi ha duktiga medarbetare. Vi har under de senaste åren fått ökade krav på oss från både kunder och samhället. Det är framförallt ökade kvalitets, hållbarhets, arbetsmiljö och miljökrav.
Från årsskiftet har vi dessutom krav på att göra miljövarubedömningar på alla våra produkter och tjänster.
– Hela tiden ställs det mer krav oss och om vi inte kan leva upp till dem kommer vi inte att finnas i framtiden, menar Ulrik Jonasson. Som VD jobbar jag också mycket med att utveckla riktiga arbetssätt och rutiner. Det är viktigt att alla med samma roll jobbar lika. Men det är svårare än det är sagt att göra förändringar. Vi kan inte vara som vi alltid varit, vi måste anpassa oss. Det är ett kompromissande hela tiden – det finns många viljor, och det gäller att vi håller sams.

– Jag kan bli besviken och personlig när personer i min omgivning inte håller det dom lovar eller inte anstränger sig för att hjälpa till. Det gäller både på jobbet och privat, avslutar Ulrik.


Ulrik Jonasson
Ålder: 50 år
Bor: Villa i Hudiksvall
Familj: Fru och tre barn
Yrke: Verkställande direktör

Ulrik ger sig gärna på sin snöskoter och självklart får vovven Ludde äka med.