Krister Olsson utanför hemmet i Hede, Hudiksvall

– Jag hade nog gjort en och annan kortslutning innan tonåren…
Krister Olsson, vice vd med kalkyler & projektledning på sin lott, tänker tillbaks hur allt började.
– Jag hade drömmar om att få jobba inom el och data och teknik.
Med facit i hand kan man konstatera att så blev fallet. Han läste el-tele med inriktning mot data på Bromangymnasiet i Hudiksvall under tre år. Efter militärtjänstgöring på T3 i Sollefteå var det dags att söka jobb.
– Jag knallade in på arbetsförmedlingen i mars 1994. Jag skrev in mig på förmiddagen och åkte därefter till Sjölins Smide som drevs av Rune Hed och Åke Andersson. Jag pratade med Rune och fick jobb direkt som elektriker inom service och reparationer.
– Bland annat lagade jag svetsar, berättar Krister. Min pappa Kurt Olsson började jobba på Sjölins 1972 så jag var ju där som pojke och ”skitade ner mig”. Vid 12-13-årsåldern körde jag travers och traktor åt farsan!
– Man kan nog påstå att jag är uppvuxen med ”gubbarna” på Sjölins. Jag satt ofta och tittade på när dom spelade kort efter jobbet.
1997-1978 ville Krister förkovra sig och han genomgick en kvalificerad yrkesutbildning i 2,5 år i Bollnäs. Han läste produktionsteknik, företagsekonomi, kommunikation och konstruktion.

Efter millennieskiftet blev Krister tjänsteman inom kalkyl, projektledning och konstruktion.
– Jag fick åka runt med Rune Hed som var en bra läromästare.
– Vid generationsskiftet blev jag erbjuden delägarskap och tackade ja till den möjligheten. Och resan fortsätter.
Att ha kvar känslan från begynnelsen anser Krister vara viktigt. Med vanligt bondförnuft…
Arbetet. Jaget. Familjen. Tre punkter som är viktiga för Krister Olsson.
– Det kommer hela tiden nya tekniker i och med att samhället förändras. Vi försöker behålla andan in i det nya som händer i samhället.
– Man måste försöka ha en jämn balans. Framtiden är en rolig utmaning. Det gäller att vara uppdaterad med allt. Vi måste ligga i framkant med ny teknik, lagar och krav.

Hur ser du på framtiden?
– Det finns hopp, vi har mycket jobb, bra personal, bra lokaler som vi har investerat i. Vi är väl förberedda för många år framåt.
Livet består ju inte enbart av jobb. Vad gör du på fritiden?
– Då bryter jag mönstret och kopplar bort jobbet och umgås med familjen, snickrar, fiskar och tar lite båtturer.
När jag intervjuade Krister Olsson för åtta år sedan ville han bygga en maskinhall hemma på tomten i Hede-Finflo. Kravet från frun var att få ett växthus. I dag står de där – både maskinhall och växthuset.


FAKTA

Krister Olsson
Ålder: 48 år
Familj: Fru och två barn
Bor i villa i Hede-Finflo, Hudiksvall
Vice vd och projekt- och kalkylchef