Allting går! Det är bara en del saker som tar lite längre tid.
John Soneruds råd till sonen Åke, när denne tog över företaget OilQuick AB, har haft stor betydelse för utvecklingen. Namnet är i dag ett registrerat varumärke i hela världen.

John Sonerud, som då hette Rudolfsson, gifte sig 1943 med sin Nanna i Vindels kyrka och passade då att byta till efternamnet Sonerud. De övergav efter några kalla vintrar Norrland och flyttade till Växjö där John fått en lokförartjänst. 1946 fick de sonen Åke som i vuxen ålder kunde ta över företaget.
John Soneruds uppfinningsrikedom skulle så småningom, via bland annat Soneruds maskinförmedling och Svenska Hymas, landa i OilQuick AB.
I dag är företaget världsledande när det gäller automatiskt snabbfästesystem för bland annat grävmaskiner.
– När vi behövde ett namn på den nya produkten fanns många förslag, men inget som vi fastnade för, säger Åke Sonerud.
Åke hade en tro på att produkten skulle kunna hävda sig på den internationella marknaden.
– Tidigt en morgon vaknade jag och konstaterade att namnet skulle vara OilQuick – ”kopplar olja snabbt”. Vid förmiddagskaffet diskuterade vi saken och kom fram till att namnet OilQuick, i ett ord, skulle kunna fungera.

När företaget byggde sin nya anläggning på Hede-Finnflovägen i Hudiksvall var ”hjälpen” nära. Bara drygt tre kilometer bort fanns ju Sjölins Smide AB som gjorde allt ståljobb vid uppbyggnaden.
Åke Sonerud har sedan en tid tillbaka överlåtit sitt företag till sonen Henrik, som är VD, och Linnea, som har hand om det ekonomiska. Åke kvarstår som arbetande styrelseordförande.

3 x Sonerud
Åke Sonerud tillsammans med sonen Henerik och dottern Linnea utanför entrén till OilQuick-anläggningen.

OilQuicks anläggning på Hede-Finnflovägen i Hudiksvall.