Efter 40 år på Bruks i Arbrå flyttade Per Hellberg år 2017 till Hudiksvall. I januari 2018 blev han anställd hos Sjölins Smide. Till en början pendlade han under fem månader mellan Arbrå och Hudiksvall innan han blev Hudikbo på heltid.
– Men i grunden är jag Arbråbo, säger Per som bor tillsammans med Marie Engberg i hus på Bergfotsvägen i Hudiksvall.
Per nådde pensionsåldern sommaren 2022 men ämnar fortsätta jobba som svetsare 2023 ut. I januari i år kunde Per Hellmers fira fem år på Sjölins smide.
När Hudiksvalls kommun beställde en gång- och cykelbro för att förbinda Kajkanten med den nya stadsdelen Kattvikskajen var Per Hellmers den som var med på bygget från första ”svetsloppan” till färdig bro. Bron kunde invigas utan pompa och ståt i slutet av januari 2023. Då hade Per Hellmers jobbat med bron ända sedan strax före midsommaren 2022.

-Vi öppnade bron för allmänheten med att grusa då den var isbelagd, säger kommunalrådet Mikael Löthstam, som själv var på plats vid öppnandet.
Per Hellmers är stolt över att ha fått vara med hela tiden med brobygget.
– Jag trivs jättebra på jobbet, dagarna går så fort och har hela tiden haft bra arbetskamrater, säger Per och nämner Thomas Hagelberg, Stefan Wadin, Andreas Gröning, Patrik Kalnerud, Zaher Heydari, Peter Sving, Lars Görlin, Joel Eriksson, Håkan Rotter, Tex Pollack och en del andra svetsare.
– Jättekul att få vara med att även montera bron på plats. Kul att få vara med och göra ett jobb som kommer att synas för allmänheten, säger Per Hellmers.

Per Hellmers jobbade med bron från början till att den öppnades.
Text: Håkan Persson
Foto: Per Hellmers och Håkan Persson

Den nya bron inspekteras av kommunens representanter, kommunalrådet Mikael Löthstam och Jan Kroppegård samt Tommy Dahlgren från Sjölins Smide innan öppningen.