Avicii Arena, eller det som tidigare hette Globen, är sedan 35 år en självklar del av Stockholms siluett och kanske en av Sveriges mest välkända byggnader. Men den är också en av världens största klotformade byggnader. När NCC förra året fick i uppdrag att varsamt renovera och modernisera den gamla arenan tog de hjälp av Sjölins Smide.
Det var i februari som Sjölins Smide fick i uppdrag av NCC att bistå med vissa delar av moderniseringen av Avicii Arena. NCC hade i sin tur fått uppdraget av
fastighetsägaren SGAF, Stockholm Globe Arena Fastigheter AB som är ett företag inom Stockholms Stadshus AB.
Arbetet var redan i full gång när man insåg att det behövdes en underentreprenör som kunde tillverka och montera flera viktiga stålkonstruktioner i projektet. Att valet föll på just Sjölins Smide är inte konstigt. Företaget är både ett av landets största i sitt slag, med över 70 anställda, men även ett av de äldsta.
Det har varit ett spännande och utmanande projekt, både sett till tillverkning och montering för företaget. Men också en stolthet att få vara engagerad i.
— Avicii Arena är ju verkligen ett landmärke och det känns otroligt häftigt att vi fick vara med om det här projektet, säger Johan Engholm, projektledare på Sjölins Smide och poängterar att det inte gått att sy ihop utan alla duktiga medarbetare och underentreprenörer, som ställt upp i tid och otid.

Under nästan ett år har de jobbat i skift och mot slutet även dygnet runt, för att få allt på plats till överlämningen den 9 januari. De sista veckorna har det varit mycket nattarbete, då det nya innertaket installerats på dagtid.
— Det är hög säkerhet på ett sådant här projekt så när taket görs vill vi inte ha någon som jobbar under det, förklarar Johan Engholm och tillägger att samtidigt som företaget behövt vara flexibla i projektet har de varit måna om sina medarbetare och försökt göra både deras scheman och arbetsmoment så bra och säkert som möjligt.
Den största delen i Sjölins Smides uppdrag på Avicii Arena har varit att ersätta den gamla C-läktaren, i den övre delen av byggnaden, med en så kallad gondolläktare, vilket är en helt ny och specialdesignad typ av fyrvåningsläktare som ger en hängande känsla och vy över hela arenan. Lutningen och materialet på inredning är noga uträknat och vald för att göra ljudupplevelsen så bra som möjligt. Beräkningarna är utförda av SBP, Schlaich Bergermann Partner i Stuttgart och grundstommen är tillverkad och monterad av Mostostal Krakow SA.
Gondolläktaren har tillverkats i Hudiksvall, med material från stålleverantören Tibnor, och är vad man vet den enda i sitt slag i världen. Eftersom de sex till sju meter långa läktarplåtarna varit för stora för att kantbocka i den egna verkstaden har Sjölins Smide fått hjälp av Tibnor Finland med det momentet. De har sedan levererats till Hudiksvall där de färdigställts och sedan målats hos IPM-Norden på deras anläggning i Iggesund för att slutligen fraktats ner till Stockholm för montering på plats i arenan.
— Det har varit ett gediget jobb. Bara på gondolläktarna har vi lagt någonstans runt 18 000 timmar, säger Johan Engholm, och tar en omväg runt ett nygjutet golv för att få bättre sikt över den andra delen av uppdraget, en spreader frame.

Den enorma mittramen är en slags serviceplattform och en knutpunkt för det nya innertaket i arenan. Under spreader framen hänger sedan den nya jumbotronen/mediakuben.
— Tanken var att vi skulle tillverka spreader framen i Hudiksvall, men vi fick ta hjälp för att inte sinka produktionen av gondolläktaren, och det var tur. På ursprungsritningarna skulle den väga runt 2,5 ton, men med tiden har den vuxit så nu när den är på plats väger den runt 25 ton.
Förutom ramen har Sjölins Smide också gjort förstärkningsarbeten på den så kallade nålen, som är den del som bär upp all hängande last i mitten av globen. Arbetet gjordes 83 meter upp i luften och medarbetarna fick åka glashissen upp från arenans utsida för att komma på plats.
— Det är tur att vi har personal som inte är höjdrädda, säger Johan Engholm med ett skratt.
A-läktaren, som är placerad längst ner i arenan, är den del som Sjölins Smide inledde projektet med. Den är också helt ny och byggd på en stålstomme med betonggradänger. Läktaren står på sju meter höga pelare, för att kunna rymma ytterligare en, utdragbar, läktare under.

Efter att läktarna väl kommit på plats har de täckts med stolar och frontats med glasräcken och in i det sista har Sjölins Smides medarbetare varit på plats för att justera detaljer. Uppemot hundra företag och många hundra arbetare har varit involverade i projektet och på plats dygnet runt. Det har varit ett gediget arbete att samordna detaljer för att allt ska bli bra som möjligt samtidigt som alla behövt hålla sina respektive tidsplaner. Förutom att tiden varit knapp ser Johan Engholm att just samordningen varit den största utmaningen.
— Men för det mesta har det gått bra, flexibilitet är ju ett av ledorden i vårt företag, poängterar han.
Att allt är skräddarsytt efter den unika byggnaden passar också Sjölins Smide utmärkt, menar Johan Engholm. Det är företagets specialitet att hitta lösningar där andra backar.
— Utmaningar är roliga och vi är bra på speciallösningar. Uppdrag som andra tycker är krångligt vill vi gärna ha, konstaterar han.
När arbetet avslutats och överlämnats är det en helt ny arena som stoltserar i huvudstaden. Utsidan är den samma men insidan har uppdaterats till en modern arena i absoluta världsklass.