Veidekke bygger på uppdrag av Stockholm Vatten och Avtall ut Sicklaanläggningen. För Sjölins Smide, som underentreprenör, är det ett av de allra största projekten någonsin.
Sicklaanläggningen, belägen under Hammabybacken, kommer att bli en del av nya Henriksdals reningsverk vilket ska möta både behoven från ett växande Stockholm och hårdare miljökrav, berättar Christian ten Berg, projektledare.
– För Sjölins Smide kan man säga att projektet startade i slutet av 2023 när vi lämnade offerter och skrev avtal. Sakta men säkert under 2024 kom det i gång mer och mer. Hela projektet har beräknats vara klart i slutet av 2028, men kommer troligen att bli lite längre om man ser till ställningen på plats just nu. För oss på Sjölins Smide så kommer det att vara mycket aktivitet fram till under hela 2026. Sedan blir det mer stötvisa slutförandejobb under 2027 och 2028.
I berget som Hammarbybacken ligger på kommer det att ske en grovsedimentering av vattnet som ursprungligen rinner från Bromma. Allt vatten samlas i ett schakt 70 meter under marken och pumpas därefter ut i tio bassänger där det ska förrenas.
– Vår del i hela projektet är att bygga stålkonstruktionerna som håller i rör och pumpar. Vi gör även trapphus och skyddsräcken som personalen ska gå i. Dessutom mediabalkar som exempelvis elektronik ska fästas i. Det är ett av våra större projekt någonsin och vi beräknar att det kommer att landa på någonstans mellan 40 000– 50 000 arbetstimmar totalt.
Tillverkningsarbetet i verkstaden i Hudiksvall sker parallellt med montering på plats. Den stora utmaningen i projektet är logistiken och det faktum att arbetet sker inne i ett bergrum, berättar Christian.
– Eftersom det inte finns plats för något materialupplag som helst på bygget får vi plocka in det vi behöver vecka för vecka. Det kräver en extrem logistik och samordning för det är väldigt mycket unika detaljer. Väldigt få ser likadana ut och vi har totalt någonstans mellan 20 000–30 000 artiklar … En utmaning för mig är att se till att inköp och leveranser klaffar även med andra delar i projektet. I Vallentuna har vi ett materialupplag där allt gods tas emot och sorteras upp allt eftersom det ska in på bygget. Miljöaspekten finns också hela tiden med och vi har sparat ganska många kilometer på att inte alla transporter måste till Hudiksvall först utan kan tas emot direkt i Vallentuna.

Det här är inte det första reningsverket som Sjölins Smide tar sig an. Tidigare har man varit involverade både vid en påbyggnad i Fors i Haninge kommun samt vid byggandet av Himmerfjärdsverket i Botkyrka kommun.
– Det här är ett viktigt segment för oss som vi kommer att fortsätta att arbeta med, ett område där det kommer att göras stora satsningar kommande år. Det är också uppdrag som passar oss väldigt bra i och med att vi är duktiga på specialanpassningar, något som ofta krävs vid den här typen av jobb. Dessutom är det en trygghet att kunna teckna så långa projekt.
Christian som i några år framåt kan räkna med ganska många arbetsresor till Stockholm har jobbat på Sjölins Smide sedan 2015. Hans början var som mellanårselev vid teknikprogrammet på Bromangymnasiet. Därefter har han jobbat både som montör och arbetsledare innan han för tre år sedan blev projektledare.
– Sjölins Smide har varje år elever både från Teknikprogrammet och Industriprogrammet. Det är ett väldigt bra samarbete både för elever och företaget. Det är också något av det fina med Sjölins Smide. Det finns aldrig egentligen något stopp, det finns alltid utvecklingsmöjligheter och nya utmaningar att ta sig an. Så även nu – även om Sicklaprojektet är långt och stort så kommer det upp nya etapper hela tiden som kräver specialanpassningar, där har jag jättestor nytta av mina samlade erfarenheter och att jag lärt känna hela företaget.