Bodens kommun är just nu i en expansiv fas där man bereder plats för den gröna industrin något som också innebär en gigantisk samhällsomvandling. Sjölins Smide levererade i början av maj en ny gång- och cykelbro där storleken bjöd på diverse utmaningar.

Det var i höstas som Sjölins Smide fick uppdraget att bygga en nästan 80 meter lång och fyra meter bred bro av Peab. Bron är avsedd för fotgängare, cyklister och skoterförare och ska ta dem över både järnvägen och den nya vägen mellan Bodens centrum och den nya anläggningen för grönt stål som stålföretaget Stegra bygger.

Projektet i sig är inte något ovanligt för Sjölins Smide som med cirka 80 anställda är ett av landets största inom sitt område. Men när tillverkningen startade i januari krävdes redan från början lite särskilda förutsättningar, berättar projektledare Johan Engholm.

– Det speciella med det här projektet och den verkligt stora utmaningen har varit hanteringen i och med att det är så stora assemblies. Ett projekt kan vanligtvis bestå av kanske tusentals olika sådana. I det här fallet är bron tillverkad i två delar där varje del väger cirka 37 ton och är 37 meter lång också. Vi hyrde därför in oss i Herman Jonssons verkstad i Delsbo för att få plats. Där fanns också bättre hjälpmedel att lyfta med än vi har.

Under fyra månader har sex personer lagt ned cirka 4 000 arbetstimmar på brobygget fram till leveransen i maj.

För frakten upp till Boden krävdes extra planering och vägen fick bland annat breddas på flera ställen, för att lastbilen över huvud taget skulle ta sig ut på riksväg 84.

– Det är förstås hög säkerhetskontroll på den här typen av projekt. Att skarva ihop bron på plats i Boden skulle innebära för stora risker och hade krävt väderskydd. Transporten bestod därför av två specialtrailrar, som vardera blev nästan 45 meter långa. Tillsammans med sex följebilar, tre per trailer, blev det totalt ett väldigt långt ekipage och resan företogs på natten för att minimera trafikstörningar.

Väl framme i Boden så återstod monteringen, något som dotterbolaget MJ Montage i Piteå hjälpte till med.

– Montaget var också ett krävande kapitel, vi hade en jättekran på 500 ton för att lyfta bron på plats. Det är mycket som ska klaffa och vi anlitade Havator för både kran och lyft som också fick titta på var utmaningarna fanns. Någon dag fick monteringsarbetet stå helt på grund av för hård vind, det får blåsa max 6 sekundmeter i byarna. Till slut blev det även ett nattlyft.

Nu när den nya bron, helt gjord i corten, är på plats så kommer den att kunna tjäna allmänheten under många år.

– Corten är ett rosttrögt lite dyrare material, som inte målas – bra ur mijö- och hållbarhetsperspektiv. Materialet rostar till en viss gräns men ska hålla i 120 år, Den enda färg som använts är en akrylat på själva farbanan, som en slityta.

Johan Engholm har jobbat snart 25 år på Sjölins och har innan han blev projektledare hunnit arbeta både som svetsare, montör och arbetsledare, han kan därmed alla delar i processerna av tillverkning och montage, något han ofta ser fördelar av.

– Alla våra projekt är ju unika och har sina egna utmaningar. I det här fallet handlade det främst om hur vi bäst skulle hantera något så otympligt – både stort, tungt och långt. Men utmaningar i allmänhet är något vi på Sjölins Smide också sporras av och vi är bra på att hitta lösningar.